Vloer en leggen

Wat voor soort vloeren kan ik zelf leggen en welke kan ik beter laten leggen?
In principe kan je een duoplank prima zelf leggen, mits je dit zwevend doet. Bij verlijmd leggen is enige vakkennis nodig. De vloeren die wij aanbieden zijn voorzien van een uitstekende mes en groef verbinding waardoor het zwevend leggen goed zelf te doen is. Om de werking van massieve planken op te vangen is ons advies om deze altijd verlijmd op een ondervloer te leggen. Daarnaast dienen de planken in de mes en groef verbinding met krammen vast gekramd te worden. Houd er rekening mee dat er ondanks de zorgvuldige legwijze, altijd een krimpnaadje kan ontstaan. De naadvorming is te voorkomen door de luchtvochtigheid goed in de gaten te houden. De juiste luchtvochtigheid ligt rond de 65%.Wij raden aan om traditioneel parket, hieronder vallen: visgraat vloeren en hongaarse punt door een vakkundig persoon te laten leggen. Deze vloeren kunnen uitsluitend verlijmd gelegd worden en dit vergt vakbekwaamheid.

Wat is het verschil tussen zwevend en verlijmd leggen?
Als je de vloer zwevend legt dan kun je de vloer eventueel mee verhuizen, dit kan bij een vloer die verlijmd wordt gelegd niet. Een zwevende vloer geeft meer klank dan een verlijmde vloer.

Is het ook mogelijk de houten vloer in mijn keuken te leggen? 
De vloerdelen van Dutzfloors en de afwerkingsmiddel die gebruikt worden zijn dusdanig sterk zodat een houten vloer prima in een keuken gelegd kan worden. Mocht je vocht morsen op de vloer dan is het wel van belang dat dit direct wordt opgeruimd. De vloer in de keuken zal wel sneller slijten, de vloer heeft meer onderhoud nodig dan andere vloerdelen. Wij raden aan om te kiezen voor een geschuurde vloer en niet voor een geschaafde vloer. Dit omdat als er plekken op de eiken houten vloer komen die er niet gemakkelijk uit gehaald kunnen worden dan zal je de vloer een beetje kunnen bijschuren. Als je dus hebt gekozen voor een geschaafde vloer dan zal je verschillen tussen de vloerdelen gaan krijgen dit is bij een geschuurde vloer dus niet van toepassing. 


Ik heb een gietvloer met vloerverwarming kan ik hier mijn nieuwe houten vloer op leggen?
Ja dit kan, je kan op een bestaande gietvloer met vloerverwarming rechtstreeks een verlijmde vloer op leggen.
De bestaande vloer hoeft dus niet verwijderd te worden en de nieuw aangeschafte vloer kan direct op de bestaande vloer worden gelegd. Van belang is om als eerste de bestaande gietvloer te ontvetten met een cleaner en vervolgens de vloer goed natdweilen met water. Daarna is het van belang om de bestaande gietvloer op te ruwen met korrel 24 en te stofzuigen. Als laatste is het van belang om de opgeruwde vloer te voorstrijken. Hierna kan de vloer erop worden verlijmd. 

Ik heb een natuursteen vloer met vloerverwarming kan ik hier een nieuwe vloer op leggen?

Ja dit kan. Je kan op een bestaande gietvloer met vloerverwarming rechtstreeks een verlijmde vloer op leggen. De bestaande vloer hoeft dus niet verwijderd te worden en de nieuw aangeschafte vloer kan direct op de bestaande vloer worden gelegd. Dit geldt niet voor een leisteen vloer omdat deze te poreus is. Van belang is om als eerste de bestaande gietvloer te ontvetten met een cleaner en vervolgens de vloer goed natdweilen met water. Daarna is het van belang om de bestaande gietvloer op te ruwen met korrel 24 en te stofzuigen. Vervolgens is het van belang om de opgeruwde vloer te voorstrijken. Hierna de vloer verlijmen met een grovere lijm zo kunnen eventuele hoogteverschillen goed worden opgevuld. Vervolgens moet je de vloer hier rechtsreeks op plakken. 

Ik heb een tegel vloer kan ik die gebruiken als basis voor mijn nieuwe vloer?
De houten vloeren van Dutzfloors kunnen praktisch op alle basisvloeren gelegd worden. Voor alle basisvloeren
geleden een aantal regels, namelijk dat ze: hard, vlak, schoon, blijvend droog en dragend moeten zijn. Over het algemeen zijn tegelvloeren: hard, makkelijk om schoon te maken en sterk. Een tegelvloer kan prima als ondervloer worden gebruikt echter dient de tegelvloer dan wel vlak te zijn en onderling geen hoogte vertonen. Als je ervoor kiest om de vloer zwevend te leggen dan dien je eerst een ondervloer te plaatsen. Als je ervoor kiest om de vloer verlijmd te leggen dan is er sowieso een voorstrijk en lijm nodig. Het is altijd mogelijk dat wij bij je langs komen om je hierover te informeren.

Als je huidige tegel vloer niet vlak is dan is het raadzaam om de vloer te egaliseren. Egaline is een mengsel dat bestaat uit water en cement. Dit dient over de vloer gegoten te worden. Verdeel de egaline gelijkmatig met een spaan over de vloer. Een laag van zo’n 3mm moet voldoende zijn om de vloer strak te krijgen. 24 uur nadat dit is gebeurt kan er verder gewerkt worden.

Ik heb een kurk ondervloer kan ik deze gebruiken als basis voor mijn nieuwe vloer?
De houten vloeren van Dutzfloors kunnen praktisch op alle basisvloeren gelegd worden. Voor alle basisvloeren geleden een aantal regels, namelijk dat ze: hard, vlak, schoon, blijvend droog en dragend moeten zijn. Een kurk vloer is zeer elastisch tevens is een kurk vloer aardig zacht. Mede om dit gegeven raden we het af om een vloer te verlijmen als je beschikt over een kurk vloer. Echter kan de kurk ondervloer wel gebruikt worden als basis van de nieuwe vloer. De nieuwe vloer zal dan zwevend gelegd moeten worden. 

Een zwevende vloer is gemakkelijk om zelf te leggen, verhuis baar en bovendien ook goedkoper dan het verlijmd laten leggen.

Het leggen van de houten vloer
Wij kunnen je natuurlijk adviseren over verschillende legmethoden ook kan een van onze parketteurs de vloer bij je komen leggen. Mocht je vragen hebben over het leggen schroom dan niet en neem contact met ons op.

Is het mogelijk om een houten vloer in een nieuwbouwhuis te leggen?
Er bestaat een misverstand over hetgeen dat nieuwbouwhuizen hiervoor te vochtig zijn. Over het algemeen zijn nieuwbouwhuizen 3 maanden voor opleverdatum wind- en waterdicht. De nieuwbouwhuizen zijn zelden te nat voor het leggen van een eiken houten vloer van Dutzfloors. Dutzfloors houten vloeren kan bij je nieuwbouwhuis langs komen en doormiddel van metingen controleren wat het vochtpercentage is. Mocht de vloer te vochtig zijn dan kan Dutzfloors dit eventueel voor je drogen.

Als de vloer echter nog te vochtig is wat kan komen doordat de dekvloer te kort voor oplevering is gestort dan kan er beter worden gewacht met het leggen van de eiken houten vloer van Dutzfloors. Wil men hier niet op wachten dan bestaat er de mogelijkheid om een vochtscherm te laten aanbrengen.