Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Houten vloeren
9.3 / 10 gemiddelde van 304 reviews.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Wat is een gerookte houten vloer?

Wat is een gerookte houten vloer?

Je bent de term gerookte houten vloer vast wel eens tegen gekomen! Door het roken van een houten vloer wordt de vloer donkerder van kleur. Dit komt doordat ammoniak een reactie aangaat met het looizuur in het hout. Het hout wordt voor een bepaalde tijd in een hermetisch afgesloten ruimte gelegd. Hierdoor kunnen de ammonia dampen een reactie aangaan met het looizuur. Hoe langer de vloer in de afgesloten ruimte wordt gehouden hoe donkerder de vloer wordt en hoe meer kleurverschillen tussen de planken zullen optreden. Een enkel gerookte vloer wordt dus het minst lang in de afgesloten ruimte gehouden en een kern gerookte vloer het langst. Eikenhout laat zicht uitstekend roken.

Spinthout laat zich niet roken
Het spinthout kan niet worden gerookt omdat hier geen looizuur in zit. Splinthout is hierdoor licht van kleur. Hierdoor ontstaat een uniek effect. Een rustieke sortering en natuur sortering mag spinthout bevatten. In een 1-bis en A-sortering zit geen spint hout. Bekijk in deze video meer over de sorteringen.

Eiken is één van de weinige houtsoorten die gerookt kan worden
Doordat eiken looizuur bevat kan een eikenhouten vloer uitstekend gerookt worden. Hoe meer looizuur een plank bevat hoe donkerder de vloer kan worden. Van tevoren weten we niet hoeveel looizuur een plank bevat. Dit weten we pas als de vloer weer uit de ‘rookkamer’ komt. Door de variërende hoeveelheid looizuur in de planken krijgt iedere plank zijn eigen unieke karakter. Dit zorgt voor een levendig effect. Een gerookte houten vloer wordt na verloop van tijd weer wat lichter van kleur. Bij aankomst zal de vloer een stuk donkerder ogen echter krijgt deze vanzelf zijn kleurechtheid. Hoe lang dit precies duurt is lastig te zeggen maar veelal zal dit zo’n 3 a 4 maanden duren.

Een ‘groot’ voordeel: een gerookte vloer gaat vergeling tegen
Vergeling treedt op door verkleuring van het looizuur. Bij een gerookte houten vloer is hier logischerwijs minder sprake van aangezien het looizuur gerookt is. Mocht je dus op zoek zijn naar een houten vloer die niet vergeeld dan is een gerookte houten vloer een uitstekende keuze. In onze showroom geven we je graag meer uitleg over het laten roken van een houten vloer. We kunnen je dan ook het verschil laten zien tussen een enkel, dubbel en kern gerookte houten vloer.

Advies op maat

Gratis en vrijblijvend