9.3 / 10 gemiddelde van 240 reviews.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Verwijderen van vlekken op een geoliede houten vloer

Het verwijderen van vlekken op een houten vloer. Vraag je af hoe je de vlek moet verwijderen? Dat lees je in deze blog. Veelal wordt er in deze situaties gehandeld uit nood en worden er dingen gedaan die zeker niet het meest verstandig zijn. Het is vooral van belang om rustig te blijven en niet als een malle te gaan boenen.

Het verwijderen van zwarte vlekken op een houten vloer

Voor het verwijderen van een zwarte vlek op een houten vloer is een onderhoudsproduct op de markt gebracht. Een zwarte vlek op een houten vloer ontstaat door looizuur. Deze vlek kan je verwijderen door het toepassen van Woca easy neutralizer. Wil je weten hoe je dit product toepast? Bekijk direct het onderhoudsproduct.

Verwijderen van koffie, wijn of andere vlekken van een houten vloer

Als je de vloer goed zeept; eens in de 2 tot 4 weken zullen er geen wijn of koffie vlekken in de vloer ontstaan. Maar als de vloer niet goed genoeg wordt onderhouden is de bescherming niet meer optimaal. Hierdoor kunnen wijn en koffie wel zorgen voor een vlek in de houten vloer. Om deze vlekken te verwijderen adviseren wij Woca superontvlekker. Het is wel van belang dat dit middel z.s.m. nadat de vlek in de vloer is ontstaan wordt toegepast. Krijg je de vlek er niet uit, laat deze dan met rust. Veelal verdwijnt de vlek na verloop van tijd ook door slijtage. Is de vlek na een maand of 2 nog steeds op de houten vloer aanwezig? Verwijder deze dan door het toepassen van intensiefreiniger.

Zit je eikenhouten vloer vol met vlekken?

Zitten er veel vlekken in je houten vloer? Dan adviseren wij om de vloer intensief te reinigen. Door het intensief reinigen van de houten vloer haal je heel veel vlekken uit de vloer. Gebruik altijd de intensiefreinger van het merk waarmee je vloer in de olie is gezet. Vraag dit altijd na bij het bedrijf waar je de houten vloer gekocht hebt. Nadat je de vloer met intensiefreiniger schoon hebt gemaakt, is het van belang om de vloer in de onderhoudsolie te zetten. Door het toepassen van onderhoudsolie geef je de vloer namelijk een nieuwe beschermlaag. Wij adviseren om de vloer jaarlijks in de onderhoudsolie te zetten. Hierdoor blijft de vloer goed verzadigd en is de kans op vlekken minimaal.

De houten vloer is de eerste 4 weken het meest gevoelig

Als de houten vloer net geolied is dan is de vloer het meest gevoelig. De eerste 4 weken moet de olie namelijk nog uitharden. Als er dan niet voorzichtig mee omgegaan wordt kunnen er vlekken ontstaan. Deze kunnen zich gaan mengen met de olie. Deze vlekken zijn lastig om eruit te krijgen. Wees dus alsjeblieft de eerste paar weken voorzichtig. Dit geldt ook voor water, wees hier de eerste paar weken ook voorzicht mee. In een later stadium is het geen enkel probleem als er water op de vloer komt. Mits de houten vloer van goede kwaliteit is.

Welke middelen gebruiken voor de houten vloer

Voor het maandelijks onderhoud van de houten vloer adviseren wij parketzeep. In parketzeep zit kokosolie dit heeft een voedende werking. Parketzeep kan door het dweilwater gedaan worden. Als je gaat dweilen doe hier dan een scheutje parketzeep door heen. Dweil nooit alleen met water en ook niet te nat, hierdoor haal je namelijk de voeding uit de vloer. Dweil daarnaast ook niet te vaak aangezien dit zorgt voor een vette vloer en een vette vloer trekt alleen maar vuil aan! Afhankelijk van de leefsituatie is het verstandig om de vloer eens in de 3 a 5 weken te voorzien van parketzeep.

Eens per jaar is het verstandig om de houten vloer te voorzien van onderhoudsolie. Dit zorgt ervoor dat de vloer er weer uit gaat zien als nieuw en helemaal begint te stralen. Je brengt een nieuwe beschermlaag aan. Dit kan op diverse manieren aangebracht worden. Het kan bijvoorbeeld gedaan worden met een pluisvrije doek. Het is van belang om het goed in de vloer te poetsen in de richting van de nerftekening. Daarnaast is het van belang om het goed te laten drogen, veelal zo’n 48 uur. Uiteraard staat op de verpakking meer informatie over het gebruik.

Mochten er vlekken zijn ontstaan en zijn deze er niet uit te krijgen dan kan de vloer voorzien worden van intensiefreiniger. Dus ook op de plaatsen waar geen plekken zitten. Vervolgens dient de gehele vloer in de onderhoudsolie te worden gezet. Voor meer informatie wordt altijd naar de verbruiksaanwijzing op de verpakking verwezen. Het is uiteraard van belang om de intensiefreiniger eerst goed op te laten drogen alvorens ervan start wordt gestart met de onderhoudsolie.

Doe geen gekke dingen wanneer er een vlek in de vloer zit

Stel dat er vlekken zijn ontstaan op de vloer handel dan niet uit nood. Vraag altijd bij het bedrijf waar de houten vloer is gekocht wat je hier het beste aan kan doen. Dit hangt ook af van het type vlek. Ga nooit boenen en gebruik nooit middelen die een bijtende werking hebben zoals: alles reiniger. Gebruik ten alle tijden de onderhoudsmiddelen die bij de eiken voer zijn geleverd, mochten deze niet afdoende zijn dan kunnen vlekken veelal verwijderd worden met intensiefreiniger.

Waar moet je vooral voor oppassen

Zoals iedere vloer kan een houten vloer ook slecht tegen vetvlekken en sappen. Dit heeft veelal een bijtende werking waardoor er vlekken op de vloer ontstaan. Hierbij valt te denken aan: olijfolie, frituurvet, pindakaas, sinaasappelsap, etc. Stel dit komt op je vloer ga dan niet direct boenen maar vraag om informatie bij het bedrijf waar de eiken vloer is gekocht.

Dweil niet direct na het leggen en dweil ook niet te nat

Wat wij vaak zien gebeuren is dat mensen na het plaatsen van de vloer direct als een malle gaan poetsen. En dit wordt vaak ook te nat gedaan waardoor juist de voeding uit de vloer wordt gehaald. Het is van belang om vochtig te dweilen en dit te doen met parketzeep hier zit kokosolie in op deze manier voed je de vloer.

Olie werkwijze houten vloeren

Vloeren kunnen of 1 keer of 2 keer fabrieksmatig van olie worden voorzien. Althans dat is onze werkwijze. Andere bedrijven hanteren ook andere werkwijzen. Als wij de vloer 1 keer in de olie zetten dan is het van belang om de vloer direct na het leggen in de onderhoudsolie te zetten. Vervolgens hoef je een week of 4 niks aan de vloer te doen. Als wij de vloer 2 keer fabrieksmatig oliën dan betreft het een kant en klaar product en dan hoef je na het leggen eerst niks aan de vloer te doen. Ons advies is om na een week of 4 de vloer te voorzien van parketzeep.

Een aantal tips:

  • Wees de eerste 4 weken voorzichtig
  • Dweil niet te nat
  • Dweil niet te vaak
  • Doe geen gekke dingen
  • Gebruik nooit alles reiniger
  • Ga niet boenen
  • Informeer wat je moet doen bij de partij waar de vloer is gekocht