Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Houten vloeren
9.3 / 10 gemiddelde van 304 reviews.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Is het mogelijk een houten vloer over een tegelvloer te leggen?

Geregeld krijgen wij de vraag of een houten vloer gelegd kan worden over een tegelvloer. De vraag die hierbij ook gesteld wordt is of dit ook geldt wanneer er gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming. Dat we deze vraag regelmatig krijgen is niet voor niks, want het is natuurlijk veel gemakkelijker om een houten vloer over de bestaande tegelvloer te leggen, dan deze eruit te moeten. In bijna alle gevallen is het mogelijk om de houten vloer te leggen over de bestaande tegelvloer. Er zijn verschillende werkwijzen, deze gaan we bespreken.

Twee manieren van leggen

      Je kan een houten vloer op twee manieren leggen over een tegelvloer, namelijk; zwevend en verlijmd.

·      Zwevend leggen: Wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming of wanneer er wel vloerverwarming is en deze fungeert als bijverwarming, dan kan de houten vloer zwevend geplaatst worden op de tegelvloer. Bij het zwevend leggen plaatsen we een ondervloer op de tegelvloer en daarop leggen we vervolgens de nieuwe houten vloer. Stel er zit reliëf in de tegels of de tegelvloer is niet volledig egaal, dan kan dit ook geëgaliseerd worden met diverse ondervloeren.

·      Verlijmd leggen: Om de houten vloer te verlijmen op de bestaande tegelvloer is het van belang dat deze vlak genoeg is en goed vastligt. Om een houten vloer te kunnen verlijmen op de bestaande tegelvloer gaan we deze eerst ontvetten en opschuren. Vervolgens verlijmen we de houten vloer rechtstreeks op de bestaande tegelvloer. Voor deze manier van leggen wordt gekozen als je vloerverwarming hebt en dit de hoofdverwarming is en als je kiest voor een patroon vloer, zoals bijvoorbeeld een visgraat vloer.

Heb je een tegelvloer hebt die niet egaal genoeg is om een houten vloer op te kunnen verlijmen? Omdat deze te veel reliëf heeft of omdat het om gebakken tegels gaat. Maar heb je vloerverwarming (hoofdverwarming) of je wilt een visgraat vloer? Dan egaliseren wij de tegelvloer en daarop plaatsen wij de nieuwe houten vloer

Houten vloer leggen op tegelvloer
Houten vloer plaatsen op tegelvloer

De verschillende mogelijkheden en overwegingen onder elkaar

  • Wanneer er genoeg ruimte is in de hoogte laat de tegelvloer liggen.
  • De houten vloer kan zwevend of verlijmd geplaatst worden.
  • Zwevend leggen wanneer er geen vloerverwarming aanwezig is of als het gaat om bijverwarming
  • Verlijmd leggen wanneer de vloerverwarming de hoofdverwarming is of wanneer je een patroon vloer wilt (visgraat).
  • Als de houten vloer verlijmd geplaatst wordt moet de tegelvloer daar geschikt voor zijn (strak en vlak). Is dat niet het geval? Dan eerst egaliseren van de tegelvoer.

Advies op maat

Gratis en vrijblijvend