Vloer en ondergrond

Kan een houten vloer in combinatie met vloerverwarming?
De duoplanken en parketvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming en aardverwarming als de vloer verlijmd gelegd wordt. Dit geldt met name voor de diktes 9+3 en 12+4 en in mindere mate voor de 15+5. Er is een nieuwe ondervloer op de markt waardoor de vloer ook zwevend gelegd kan worden in combinatie met vloerverwarming. Massief houten vloeren zijn niet geschikt voor vloer - aardverwarming.

Heb ik een ondervloer nodig?
Bij zwevend leggen heb je een ondervloer nodig om te voorkomen dat er eventueel vocht van onderaf de planken in kan trekken. De ondervloer zorgt voor een egaliserende werking en voor demping van geluid. Bij verlijmd leggen kunnen de planken direct op de ondervloer verlijmd worden als de ondervloer van cement is. Wel is het belangrijk om informatie in te winnen wat de conditie van de ondervloer is. Het kan namelijk zijn dat de cement ondervloer moet worden opgeschuurd of dat er een vochtscherm aangebracht moet worden of dat er gebruik moet worden gemaakt van een primer. Als dit niet goed gedaan wordt dan kan het zijn dat de lijm niet goed met de ondervloer hecht. Mocht je een houten ondervloer hebben dan dienen er eerst spaanplaten op geschroefd te worden.

Wat voor soort ondervloer heb ik nodig?
De ondervloer die je nodig hebt is afhankelijk van de ondergrond. Bij een cement ondervloer kan je denken aan een; alupate of een rubbersound ondervloer. Deze twee ondervloeren zijn niet geschikt in combinatie met vloerverwarming. Mocht je beschikken over vloerverwarming dan zou er gebruik gemaakt kunnen worden van een isoheat ondervloer. Bij een houten ondervloer kan er gebruik gemaakt worden van schuimrubber of spaanplaten.