Algemene vragen vloeren

Kan een vloer in elke gewenste breedte?
De houten vloeren die Dutzfloors maakt worden in de volgende breedtes gemaakt: 18cm, 20cm, 22cm en 26cm. Hierbij gaat het om lamelparketplanken. Bij traditioneel parket zoals visgraat en de Hongaarse punt worden allerlei afmetingen gebruikt. Op deze manier ontstaan tal van variaties zodat de vloer eruit komt te zoals jij wenst.

Wat betekent Custom Made?
Dit betekent dat de houten vloeren worden gemaakt naar de wensen en behoeften van de klant. Bij Dutzfloors is alles mogelijk. Mocht je bijvoorbeeld in een magazine een mooie houten vloer hebben gezien kom dan gerust bij ons langs en wij kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Welke diktes houten vloeren zijn er?

De dikte 9+3*
Dit wil zeggen dat de toplaag 3mm is van massief eiken en de onderlaag 9mm is van berkenmultiplex. Deze vloer is alleen verkrijgbaar in 18 en 22cm breed. De vloer wordt geschuurd geleverd, geschaafd zou eventueel kunnen maar dan komen er wel extra kosten bij. Dit is de dunste plank die we verkopen en vooral aan te raden voor bijvoorbeeld een bovenverdieping. Er kan het beste gebruik gemaakt worden van een opstaande plint aangezien de vloer een beetje omhoog kan komen als de vloer zwevend wordt gelegd. Deze vloer kan in alle kleuren olie worden geleverd en kan zo’n 30 jaar meegaan. Prima in combinatie met vloerverwarming.

 * Dikte toplaag/onderlaag kunnen iets afwijken in verdeling.

De dikte 12+4*
Dit wil zeggen dat de toplaag 4mm is van massief eiken en de onderlaag 12mm is van berkenmultiplex. Deze vloer is in de volgende breedtes verkrijgbaar: 18cm, 20cm, 22cm en 26cm. De vloer kan zowel geschuurd als geschaafd worden geleverd. Ook zijn tal van andere bewerkingen mogelijk zoals: roken, bezagen, tromellen, borstelen, walsen, branden etc. De 12+4 dikte verkopen we het meest en is ideaal voor in de woonkamer. Deze vloer ligt stabieler dan de 9+3 en kan ook prima in combinatie met vloerverwarming. Deze vloer kan zo’n 40 jaar meegaan en is leverbaar in alle soorten kleuren olie.

 * Dikte toplaag/onderlaag kunnen iets afwijken in verdeling.

De dikte 15+5*
Dit wil zeggen dat de toplaag 5mm is van massief eiken en de onderlaag 15mm is van berkenmultiplex. Deze vloer is in de volgende breedtes verkrijgbaar: 18cm, 20cm, 22cm en 26cm. De vloer kan zowel geschuurd als geschaafd worden geleverd. Ook zijn tal van andere bewerkingen mogelijk zoals: roken, bezagen, tromellen, borstelen, walsen, branden etc. De 15+5 is de dikste vloer die we hebben, mede om dit gegeven ligt de vloer heel stabiel en geeft de vloer weinig klank. Deze vloer kan wel in combinatie met vloerverwarming echter zijn de 9+3 en de 12+4 hier meer geschikt voor. Deze vloer kan zo’n 50 jaar meegaan en is leverbaar in alle soorten kleuren olie.

* Dikte toplaag/onderlaag kunnen iets afwijken in verdeling.

Wat is een V-groef?
Een V-groef of een vellingrand is een schuine rand aan de lange zijde van de plank. Deze V-groef zorgt ervoor dat de planken geaccentueerd worden op deze manier ontstaat er een echte houten vloer. Mocht je een V-groef niet mooi vinden dan is het ook mogelijk om een vloer te kiezen zonder V-groef. Op deze manier ontstaat een vloer die over het gehele oppervlak aan elkaar ligt zonder dat je goed ziet dat de vloer uit tal van vloerdelen bestaat. 

Wat is het verschil tussen een duoplank en een massief eiken vloer?
De duoplank van Dutzfloors bestaat uit de toplaag van massief eiken hout, dit van de beste kwaliteit Europees eiken. De onderlaag wordt gevormd door multiplex. Te weten 7 houtfineerlagen die kruislings op elkaar verlijmd zijn. Deze innovatie heeft ervoor gezorgd dat de duoplank mooi en stabiel is, waarbij de werking is geminimaliseerd. De uitstekende mes en groef verbinding zorgt ervoor dat deze vloer ook makkelijk zelf gelegd kan worden. Tevens zeer geschikt voor vloerverwarming.

Een massieve houten vloer heeft meer werking dan de duoplank. Mede om dit gegeven kan een duoplank  soms strak tegen het kozijn aangelegd worden met een massieve vloer is dit niet mogelijk omdat het hout kan gaan werken. We raden het ook af om een massieve eiken houten vloer zwevend te leggen. We raden dus aan om een massieve vloer altijd verlijmd te leggen zodat de vloer vastligt. Daarnaast geven wij het advies om de planken in de mes en groef verbindingen met krammen vast te zetten. Een duoplank kan prima zwevend of verlijmd worden gelegd aangezien de werking van deze plank is geminimaliseerd.

Massief hout is gevoelig voor schommeling in de luchtvochtigheid. In de winter is de lucht droog. Hierdoor wordt er vocht uit de plank getrokken, waardoor de plank krimpt. In de zomer, wanneer het vochtig is, neemt de plank vocht op en zal deze uitzetten. De duoplank is daarentegen minder gevoelig voor de schommeling in de luchtvochtigheid.

Dit vanwege de opbouw van de duoplank. 

Een massieve eiken houten vloer kan niet in combinatie met vloerverwarming. Echter kan de duoplank prima in combinatie met vloerverwarming. 

Welke bewerkingen en sorteringen zijn er mogelijk?
De eerste keuze die je wat betreft de bewerking van de houten vloer maakt is of je kiest voor een geschaafde vloer of een geschuurde vloer. De overige bewerkingen zijn optioneel. Dit zijn bewerkingen zoals: branden, bezagen, tromellen, roken, borstelen etc. Ook kunnen de behandelingen gecombineerd worden. Met een afwerking van olie of lak krijgt je vloer de uitstraling die jij wenst. Hou je van een rustige vloer of juist van een drukke vloer. Alles is mogelijk. Hieronder worden zo duidelijk mogelijk de verschillen besproken.

Bij een geschuurde vloer wordt de nerftekening oftewel het structuur van het hout minder zichtbaar. De vloer wordt hier dus rustiger van ten opzichte tot een geschaafde vloer. Als je de vloer namelijk gaat schaven komt de nerftekening meer naar voren en hier wordt de vloer drukker van. Op een geschuurde vloer blijft de kleur olie meer op de oppervlakte van de plank liggen waar het bij een geschaafde vloer meer in de plank zou gaan trekken. Dit is meer zichtbaar als er een donkere olie wordt gebruikt dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van een lichtere kleur olie.

Er zal ook een keuze moeten worden gemaakt tussen de volgende drie mogelijkheden: prime, natuur of rustiek. De prime vloer is een rustige vloer met weinig noesten. De natuur bewerking bevat kleine noesten en deze vloer mag ook een randje spint bevatten. De meest levendige en robuuste bewerking is rustiek, deze vloer bevat veel noesten en er mag spint in zitten.

De drukste vloer krijg je dus als je kiest voor een geschaafde vloer met een rustieke sortering. En de rustigste vloer als je kiest voor een geschuurde vloer in de prime sortering. Vaak is het belangrijk om te kijken wat je nou eigenlijk mooier vindt is dat of de nerfstructuur duidelijk zichtbaar is of niet? Of vind je een rustige vloer zonder noesten mooi of een iets levendige natuur vloer of een hele levendige rustieke vloer met veel noesten?

Drie verschillende bewerkingen: bezagen, roken en tromellen. Als je ervoor kiest om de vloer te bezagen dan wordt het vloerdeel ruw en krijgt het een speciaal effect door de lijnen van de zaag. Hierdoor zal de nerftekening ook al heb je gekozen voor een geschaafde vloer minder zichtbaar worden. Tevens zal de vloer een iets wat doffere uitstraling krijgen.

Als je ervoor kiest om je vloer te roken dan zal de vloer donkerder van kleur worden en zal het verschil in kleur tussen vloerdelen toenemen. De nerftekening van de vloer zal ook duidelijker zichtbaar worden. Je kunt een vloer enkel of dubbel roken. Als je een vloer enkel rookt zal die minder donker worden dan wanneer je een vloer dubbel laat roken. Net zoals dat bij enkel roken het verschil in kleur tussen de vloerdelen minder is dan wanneer je de vloer dubbel laat roken. Normaal gesproken wordt een vloer na loop van tijd donkerder van kleur bij roken zal de kleur echter na loop van tijd wat lichter worden. Roken geeft een heel mooi effect aan de houten vloer maar moet wel bij je passen!

Als je ervoor kiest om je vloer te tromellen dan worden de vloerdelen veroudert door deze te bewerken in een trommel. Er worden beschadigingen op de vloer aangebracht waardoor de vloer een doorleefde uitstraling krijgt. De nieuwigheid gaat eraf. De kleur van de olie zal doormiddel van deze bewerking niet anders worden gepakt.