Voor- en nadelen

Het zwevend leggen van een houten vloer

Je kunt de vloer eventueel mee verhuizen (als de vloer niet in veer of groef verlijmd is). Tevens is een zwevende vloer makkelijk zelf te leggen. De nadelen kunnen zijn dat de vloer ligt kan kraken en veren, meer klank in de vloer. Een houten vloer kan niet zwevend worden gelegd als je beschikt over vloerverwarming. Als je een vloer zwevend legt heb je altijd een ondervloer nodig. Er zijn diverse ondervloeren verkrijgbaar. Wij adviseren je graag welke ondervloer het beste bij jouw situatie past. 

Een houten vloer verlijmd leggen

Als de vloer vast gelegd wordt neemt het loopgeluid en het kraken van de vloer sterk af. De zogeheten ‘stille’ vloer. Bovendien heb je geen ondervloer nodig. De vloerdelen werken niet of nauwelijks. Geschikt in combinatie met vloerverwarming.

TIP: als de vloer vast gelegd wordt kun je gebruik maken van fiscaal voordeel.
Mogelijk nadeel: minder eenvoudig zelf te leggen.

Parketvloer

Parketvloeren kunnen uitsluitend verlijmd worden gelegd. Tapis vloeren vallen onder de noemer van traditionele ambachtelijk parket. De vloeren worden verlijmd en genageld geplaatst op een spaanplaat of eiken mozaïek ondervloer. Het vergt een grote vakbekwaamheid om de vloer te leggen die nagenoeg uitsluitend door vakmensen wordt gelegd.

Massieve vloeren

Massieve vloeren kunnen zowel zwevend als verlijmd worden gelegd. Massief hout is gevoelig voor schommeling in de luchtvochtigheid. In de zomer, wanneer het vochtig is, neemt de plank vocht op en zal deze uitzetten. In de winter is de lucht droog en wordt er wel eens vergeten goed te ventileren. Hierdoor wordt ook vocht uit de plank getrokken waardoor de plank krimpt. De juiste luchtvochtigheid ligt tussen de 65%

Wij adviseren om de massieve vloer altijd verlijmd op een spaanplaat ondervloer te plaatsen om deze werking op te vangen. En daarnaast adviseren wij ook om de planken in de mes en groef verbinding met extra krammen vast te zetten. De vloer kan zo geen kant op en blijft mooi liggen. Maar ondanks de legwijze kan er altijd een krimpnaadje ontstaan. Daarom is het belangrijk de luchtvochtigheid in de gaten te houden zodat dit kan worden voorkomen. Wij staan bekend om onze vakkundige plaatsing en advies. Uiteraard kunt je ook zelf de vloer leggen en adviseren wij je daarbij graag.