Bewerkingen vloeren

Hout laat zich goed bewerken. Er zijn vele mogelijkheden om de vloer te laten bewerken. De mogelijkheden vind je op deze pagina. De bewerkingen kunnen uitstekend gecombineerd worden.

Borstelen;

Borstelen   

Door het borstelen wordt de structuur van het hout meer zichtbaar en voelbaar. Bij het borstelen wordt het zachte gedeelte van de houtnerf door de borstel deels uitgeborsteld. Hierdoor krijgt de plank een zichtbaar glooiend oppervlakte. De bewerking is heel subtiel en wordt zeker op open stukken van de vloer zichtbaar.

Bezagen;

Bezaagde

Vloerdelen worden bezaagd door ze te bewerken met een zaag. Hierdoor wordt het vloerdeel ruw en krijgt het een speciaal effect door de lijnen van de zaag.

Roken;

Roken 

Bij het roken van de vloer wordt het hout gekleurd door middel van ammonia. De ammoniadamp gaat een verbinding aan met het looizuur. Het effect hiervan is dat de vloer donkerder wordt. Bovendien komt de nerftekening duidelijker naar voren.

Branden;

Branden 

De vloerdelen worden gebrand. Dit zorgt voor een speciaal effect. Mooi te combineren met verschillende kleuren olie.   

Walsen;

Walsen

Vloerdelen kunnen ook worden veroudert door ze te bewerken door middel van een wals. Hierdoor worden lichte afdrukken aangebracht.

Antiek beitsen/schuren;

Antiek beitsen

Door een antieke uitstraling te creëren worden de vloerdelen eerst zwart gebeitst en hierna weer geschuurd. Hierdoor blijft de zwarte kleur aanwezig in de v -groef en de noesten.

Trommelen/verouderen;

Verouderd

Het verouderen van vloerdelen wordt gedaan door deze te bewerken in een trommel waar puin in ligt. Hierdoor worden er beschadigingen aangebracht en krijgt de vloer een doorleefde uitstraling. De nieuwigheid gaat eraf en aan de bovenzijde maar ook op de zijkant zitten de planken vol met butsten en deuken.

Sorteringen;

Heeft te maken met de dikte van de noesten. Noesten kunnen eventueel zwart gestopt worden. rustiek C kan niet worden gestopt. Vloerdelen met open noesten kunnen ook geschaafd (niet geschuurd) worden geleverd.

1-bis*       = noesten zijn om en na bij 18 mm

Rustiek A* = noesten zijn om en na bij 35 mm

Rustiek B* = noesten zijn om en na bij 70 mm

Rustiek C* = noesten alles toegestaan

Combinatie AB en combinatie ABC ook mogelijk.

De mogelijkheden staan vermeld bij de vloeren, niet altijd alle combinaties zijn bij alle vloeren altijd mogelijk.

* Het is een natuurproduct waardoor de noesten wat af kunnen wijken van bovenstaande.

 Velling;

Een velling kantje, ook wel een V – groef genoemd. Met een velling accentueer je de grootte. Zonder velling ligt de vloer strak tegen elkaar aan. Er zijn dus twee mogelijkheden:

* Met velling; dunne schuine kant

* Zonder velling; geen schuin kantje