Houten vloeren blog

Vlekken op een houten vloer

Help ik heb een vlek op mijn houten vloer wat moet ik doen? Veelal wordt er in deze situaties gehandeld uit nood en worden er dingen gedaan die zeker niet het meest verstandig zijn. Het is vooral van belang om rustig te blijven en niet als een malle te gaan boenen.

De houten vloer is de eerste 4 weken het meest gevoelig

Als de houten vloer net geolied is dan is de vloer het meest gevoelig. De eerste 4 weken moet de olie namelijk nog uitharden. Als er dan niet voorzichtig mee omgegaan wordt kunnen er vlekken ontstaan. Deze kunnen zich gaan mengen met de olie. Deze vlekken zijn lastig om eruit te krijgen. Wees dus alsjeblieft de eerste paar weken voorzichtig. Dit geldt ook voor water, wees hier de eerste paar weken ook voorzicht mee. In een later stadium is het geen enkel probleem als er water op de vloer komt. Mits de houten vloer van goede kwaliteit is.

Welke middelen gebruiken voor de houten vloer

Voor het maandelijks onderhoud van de houten vloer adviseren wij parketzeep. In parketzeep zit kokosolie dit heeft een voedende werking. Parketzeep kan door het dweilwater gedaan worden. Als je gaat dweilen doe hier dan een scheutje parketzeep door heen. Dweil nooit alleen met water en ook niet te nat, hierdoor haal je namelijk de voeding uit de vloer. Dweil daarnaast ook niet te vaak aangezien dit zorgt voor een vette vloer en een vette vloer trekt alleen maar vuil aan! Afhankelijk van de leefsituatie is het verstandig om de vloer eens in de 3 a 5 weken te voorzien van parketzeep.

Eens per jaar is het verstandig om de houten vloer te voorzien van onderhoudsolie. Dit zorgt ervoor dat de vloer er weer uit gaat zien als nieuw en helemaal begint te stralen. Je brengt een nieuwe beschermlaag aan. Dit kan op diverse manieren aangebracht worden. Het kan bijvoorbeeld gedaan worden met een pluisvrije doek. Het is van belang om het goed in de vloer te poetsen in de richting van de nerftekening. Daarnaast is het van belang om het goed te laten drogen, veelal zo’n 48 uur. Uiteraard staat op de verpakking meer informatie over het gebruik.

Mochten er vlekken zijn ontstaan en zijn deze er niet uit te krijgen dan kan de vloer voorzien worden van intensiefreiniger. Dus ook op de plaatsen waar geen plekken zitten. Vervolgens dient de gehele vloer in de onderhoudsolie te worden gezet. Voor meer informatie wordt altijd naar de verbruiksaanwijzing op de verpakking verwezen. Het is uiteraard van belang om de intensiefreiniger eerst goed op te laten drogen alvorens ervan start wordt gestart met de onderhoudsolie.

Doe geen gekke dingen! 

Stel dat er vlekken zijn ontstaan op de vloer handel dan niet uit nood. Vraag altijd bij het bedrijf waar de houten vloer is gekocht wat je hier het beste aan kan doen. Dit hangt ook af van het type vlek. Ga nooit boenen en gebruik nooit middelen die een bijtende werking hebben zoals: alles reiniger. Gebruik ten alle tijden de onderhoudsmiddelen die bij de eiken voer zijn geleverd, mochten deze niet afdoende zijn dan kunnen vlekken veelal verwijderd worden met intensiefreiniger.

Waar moet je vooral voor oppassen

Zoals iedere vloer kan een houten vloer ook slecht tegen vetvlekken en sappen. Dit heeft veelal een bijtende werking waardoor er vlekken op de vloer ontstaan. Hierbij valt te denken aan: olijfolie, frituurvet, pindakaas, sinaasappelsap, etc. Stel dit komt op je vloer ga dan niet direct boenen maar vraag om informatie bij het bedrijf waar de eiken vloer is gekocht.

Dweil niet direct na het leggen en dweil ook niet te nat

Wat wij vaak zien gebeuren is dat mensen na het plaatsen van de vloer direct als een malle gaan poetsen. En dit wordt vaak ook te nat gedaan waardoor juist de voeding uit de vloer wordt gehaald. Het is van belang om vochtig te dweilen en dit te doen met parketzeep hier zit kokosolie in op deze manier voed je de vloer.

Olie werkwijze houten vloeren

Vloeren kunnen of 1 keer of 2 keer fabrieksmatig van olie worden voorzien. Althans dat is onze werkwijze. Andere bedrijven hanteren ook andere werkwijzen. Als wij de vloer 1 keer in de olie zetten dan is het van belang om de vloer direct na het leggen in de onderhoudsolie te zetten. Vervolgens hoef je een week of 4 niks aan de vloer te doen. Als wij de vloer 2 keer fabrieksmatig oliën dan betreft het een kant en klaar product en dan hoef je na het leggen eerst niks aan de vloer te doen. Ons advies is om na een week of 4 de vloer te voorzien van parketzeep.

Een aantal tips:

  • Wees de eerste 4 weken voorzichtig
  • Dweil niet te nat
  • Dweil niet te vaak
  • Doe geen gekke dingen
  • Gebruik nooit alles reiniger
  • Ga niet boenen
  • Informeer wat je moet doen bij de partij waar de vloer is gekocht