Houten vloeren blog

Houten vloer en vloerverwarming

Vaak wordt ons de vraag gesteld of een houten vloer kan in combinatie met vloerverwarming. Om maar direct antwoord op deze vraag te geven, ja een houten vloer kan perfect in combinatie met vloerverwarming. In dit blog artikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen betreffende hout en vloerverwarming.

Kunnen alle houtsoorten in combinatie met vloerverwarming?

Helaas zijn niet alle houtsoorten geschikt voor vloerverwarming. Een massieve vloer kan niet in combinatie met vloerverwarming. Dit omdat een massieve vloer werkt en een massief houten vloer is daarnaast ook te dik. Gelukkig zijn 95% van onze houten vloeren wel uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming. Lamelparket ook wel systeemvloer, duoplank, multiplank, twinplak en opbouwplank genoemd is geschikt in combinatie met vloerverwarming. De werking van deze vloer is geminimaliseerd, dit zorgt ervoor dat de vloer stabiel is.  

Kunnen alle diktes lamelparket in combinatie met vloerverwarming?

Theoretisch gezien zijn al onze diktes lamelparket geschikt in combinatie met vloerverwarming. Dit omdat vloerverwarming te combineren is met een houten vloer tot een dikte van maximaal 22mm. Echter raden wij de dikste vloer uit ons assortiment; de 20mm dik niet aan om te leggen in combinatie met vloerverwarming. Door de dikte van deze vloer zal je rendement verliezen. Zonde natuurlijk! De 12mm dik en de 16mm dik zijn uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Haal ik wel voldoende rendement uit mijn vloerverwarming, aangezien hout een isolerende werking heeft?

Hout wordt bijvoorbeeld minder snel warm dan plavuizen. Maar doordat hout minder snel afkoelt blijft een houten vloer langer warmte afgeven. Een houten vloer in combinatie met vloerverwarming zorgt voor een constante en aangename temperatuur.

Aan welke regels moet ik mij houden bij het gebruik van hout op vloerverwarming?

Het is van essentieel om het opstookprotocol juist uit te voeren. Wanneer dit namelijk niet juist wordt nageleefd dan is de kans groot dat op het moment van leggen de dekvloer nog niet voldoende gedroogd is. Wanneer hier sprake van is dan kan de houten vloer niet worden gelegd. Als dit namelijk wel gedaan wordt, dan zal de houten vloer na verloop van tijd loskomen van de dekvloer. Liever problemen voorkomen dan genezen uiteraard. 

Vraag altijd bij het vloerverwarmingsbedrijf, je aannemer of het houten vloerenbedrijf om het opstookprotocol. Het is daarnaast van belang om de vloerverwarming op een constante temperatuur te houden. Zo voorkom je schommelingen in de luchtvochtigheid en dit levert ook het beste rendement op. Bovendien is een constante temperatuur van het hout ook het meest comfortabel voor je leefklimaat.

Wat is het verschil tussen een vloer zwevend of verlijmd plaatsen in combinatie met vloerverwarming?

Een vloer zwevend laten leggen wil zeggen dat alleen de mes-en groefverbinding verlijmd wordt, maar de onderkant van de planken niet. Ben je woonachtig in een appartement met vloerverwarming en ben je verplicht om een ondervloer te plaatsen die het geluid reduceert met 10db? Dan dien je de houten vloer zwevend te plaatsen met een speciale 10db ondervloer, uiteraard dient deze ondervloer geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming. Omdat de planken niet vol verlijmd liggen heb je hier wel enigszins rendementsverlies.

Bij het verlijmd leggen wordt de houten vloer rechtstreeks op de dekvloer verlijmd. De onderkant van de planken als ook de mes-en groefverbinding worden verlijmd. Doordat de houten vloer hier vol verlijmd ligt heb je hier een erg goed rendement. Mocht je dus niet in een appartement wonen waar je een speciale ondervloer nodig hebt, dan is ons advies ten alle tijden om de vloer verlijmd te leggen.

Mijn vloerverwarmingssysteem is meer dan 10 jaar oud kan deze ook in combinatie met een houten vloer? 

In de meeste gevallen kan een vloerverwarmingssysteem die ouder is dan 10 jaar ook perfect in combinatie met vloerverwarming. Het kan wel zijn dat er een speciale voorbehandeling nodig is. Ons advies is om contact op te nemen met je installateur, deze kan bepalen of het systeem wel of niet geschikt is.

Welke soorten lijm of voorbewerking is er nodig om hout te kunnen leggen in combinatie met vloerverwarming?

Alle lijmsoorten die wij gebruiken zijn speciaal getest. Deze zijn dan ook uitermate geschikt voor een houten vloer in combinatie met vloerverwarming. Als je ervoor kiest om de houten vloer door ons te laten leggen dan komt van tevoren één van onze specialisten langs om de dekvloer te inspecteren. Er wordt dan vastgesteld welk materiaal het meest geschikt is, alsook welke lijm het beste gebruikt kan worden. In sommige gevallen is de dekvloer niet van goede kwaliteit, dan is er een speciale behandeling nodig. De specialist stelt een nauwkeurig adviesrapport op, zodat we er zeker van zijn dat alles tot in perfectie wordt uitgevoerd.

Hoeveel jaar garantie krijg ik?

Wij geven op het loslaten van de toplaag maar liefst 15 jaar garantie. En wanneer het adviesrapport van onze specialist. 

Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op.