Legwijze

 


De Duoplank kan zowel zwevend als verlijmd worden gelegd.

 

Zwevend leggen

Bij een zwevende vloer worden de planken onderling in een mes of groef verlijmd. De vloer wordt niet vast aan de ondervloer bevestigd. Op de bestaande vloer wordt een ondervloer gelegd. Dit om te voorkomen dat er eventueel vocht van onderaf de plank in kan trekken. De ondervloer zorgt voor een egaliserende werking en voor demping van geluid. Door middel van een veer en groefverbinding worden de planken geplaatst. Als je vloerverwarming wenst dan dient de vloer verlijmd te worden. Bij onderling verlijming van de planken is de vloer echter niet meer verhuisbaar. De lijm is sterk waardoor het bij de mes en schroef breekt bij het buigen van de plank. Alleen door de planken niet onderling te verlijmen en langs de muren te werken met parketveren zou de vloer verhuisbaar zijn.

 

Verlijmd leggen

De planken worden direct op de ondergrond verlijmd. Hierdoor werkt de vloer minder. Een verlijmde vloer leent zich uitstekend voor vloerverwarming. Ieder type ondergrond vraagt om een aparte voorbehandeling. Indien je ervoor kiest de vloer verlijmd te leggen moet je op de volgende punten letten: 

 

  • Een nieuwe cement dekvloer mag de eerste 28 dagen niet geforceerd gedroogd worden. Na 6 weken vocht meten, percentage mag nog 2% of minder bevatten.
  • Slechte cement dekvloer is bijvoorbeeld zanderig, korrelig. Het praket kan niet rechtstreeks op de cement deklvoer verlijmd worden. Het is dan van belang dat de vloer moet worden voorgestreken anders geen hechting. 
  • Nieuwbouw/appartement wordt veel anhydrit gestort= gips mengsel, mag niet meer dan 0,2% vocht bevatten. Hierbij blijft altijd een laagje losse gips bovenop liggen. Altijd opruwen- goed zuigen.   Tevens gebruik maken van voorstrijk hechting , voorstrijken doe je met primer. Het vochtpercentage van de afwerkvloer mag niet hoger zijn dan 1,5%

 

Indien de ondervloer niet egaal is kan deze worden geëgaliseerd – of er wordt eerst een spaanplaat ondervloer (12mm) geplaatst. Het spaanplaat wordt na het leggen geschuurd zodat alle oneffenheden zijn opgevangen. Als de ondervloer golft gaat het spaanplaat hierin mee. De vloer wordt dan dus voor een gedeelte egaal maar niet geheel geëgaliseerd. Als de ondervloer niet goed is dient dit eerst verholpen te worden. Twijfel je of je ondervloer in de juiste conditie is? Wij adviseren je graag.

 

Voor - en nadelen van zwevend en verlijmd leggen.

 

Zwevend leggen

Je kunt de vloer eventueel mee verhuizen (als de vloer niet in veer of groef verlijmd is). Tevens is een zwevende vloer makkelijk zelf te leggen. De nadelen kunnen zijn dat de vloer ligt kan kraken en veren, meer klank in de vloer.

 

Verlijmd leggen

Als de vloer vast gelegd wordt neemt het loopgeluid en het kraken van de vloer sterk af. De zogeheten ‘stille’ vloer. Bovendien heb je geen ondervloer nodig. De vloerdelen werken niet of nauwelijks. Geschikt in combinatie met vloerverwarming.

 

TIP: als de vloer vast gelegd wordt kun je gebruik maken van fiscaal voordeel.

Mogelijk nadeel:  minder eenvoudig zelf te leggen.

 

Parketvloer

Parketvloeren kunnen uitsluitend verlijmd worden gelegd. Tapis vloeren vallen onder de noemer van traditionele ambachtelijk parket. De vloeren worden verlijmd en genageld geplaatst op een spaanplaat of eiken mozaïek ondervloer. Het vergt een grote vakbekwaamheid om de vloer te leggen die nagenoeg uitsluitend door vakmensen wordt gelegd.

 

Massieve vloeren

Massieve vloeren kunnen zowel zwevend als verlijmd worden gelegd. Massief hout is gevoelig voor schommeling in de luchtvochtigheid. In de zomer, wanneer het vochtig is, neemt de plank vocht op en zal deze uitzetten. In de winter is de lucht droog en wordt er wel eens vergeten goed te ventileren. Hierdoor wordt ook vocht uit de plank getrokken waardoor de plank krimpt. Een juiste luchtvochtigheid ligt tussen de 65%

 

Dutzfloors adviseert om de massieve vloer altijd verlijmd op een spaanplaat ondervloer te plaatsen om deze werking op te vangen. Ook de planken in de mes en groef verbinding met extra krammen vast te zetten. De vloer kan zo geen kant op en blijft mooi liggen. Maar ondanks de legwijze kan er altijd een krimpnaadje ontstaan. Daarom is het belangrijk de luchtvochtigheid in de gaten te houden zodat dit kan worden voorkomen. Dutzfloors staat bekend om haar vakkundige plaatsing en advies. Uiteraard kunt je ook zelf de vloer leggen en adviseren wij je daarbij graag.